Friday, April 24, 2015

Trenniga alustamine ja trenni kasulikkus

Seekord tuleb lühem postitus, aga tahtsin viidata paarile videole mis peaksid inspireerima trenni tegema. Uskuge mind, see võib muuta elu ja: ärge mõelge, vaid proovige järele, päriselt:)

Kel on raskusi alustamisega, siis:


Ja inspiratsiooniks - 50 põhjust miks enda liigutamine on sisuliselt igas mõttes kasulik:


Mul endal võttis ju sisuliselt mitu aastat aega kui leidisin kõige muu (õppimise-töö) kõrvalt aega regulaarsemalt trenniga alustada, ja siiani on sisse tekkinud pikemaid pause (praegu jälle päris stabiilselt joonel:)). Ma ise pole end selleks kunagi sundinud ja kui olen teinud, siis naudinguga. Üha suurema naudinguga:)
Eelmises postituses rääkisin füüsilise trenni n-ö vaimsest aspektist - see ongi minu meelest põhiline. Aga kusagilt peab ju alustama, eksole:) Kusjuures pikka aega (st mitu-mitu kuud) oli probleemiks iseeda jaoks treeningukava koostamine ja erinevate harjutuste proovimine, et mida, kuidas, jne... sest tahaks ikka kogu kehale ja nii ilma kava ja plaanita tundus ka kuidagi poolik. Mike'i kanalist panin aga harjutused kokku, neid on u 12-15 erinevat, mida nüüd aeg-ajalt teen ja mille järjekorda enda jaoks kohandan. Jupp aega hiljem avastasin Elliott Hulse'i kanali, mis nüüd tasapisi taasalustab. Väga esmamuljena jättis E. Hulse kuidagi ülbe mulje, kuid see on näide sellest kuidas esmamulje võib petta, nüüd on mul aga tohutu respekt tüübi vastu ja minu arvates räägib keskelt läbi vägagi õiget juttu (olen teda siin mõnes kohas ka tsiteerinud).
Jooksmisega on ehk asjad pisut lihtsamad ja tegelikult leian, et sellest on kõige parem ja lihtsam alustada. Mu esimene teadlik jooksukogemus (möödunud suvel) oli lihtsalt super! Siiani käin aeg-ajalt jooksmas ja tahaks rohkem käia, kuid jõutreening on rohkem meeldima hakanud. Jooksu ma muidugi väga ei oska kommenteerida, sest pole sellega alustamist ja jooksmise 'naha vahele saamist' (kui sellist ilusat väljendit kasutada) ise kogenud, aga mu parim sõbranna on juba paar-kolm aastat kirglik jooksja ja saan aru milline võlu on jooksutreeningul, eks ka higi ja pisaraid (nt maraton:)). Aga inimene ongi ju selleks, et maailma ja iseennast ja iseenda piire avastada, nii et...

Kuigi ega ma teab-mis üleinimene ka pole (nagu selle blogi teises postituses neid inimtüüpe enda jaoks määratlesin); tundub, et heal juhul vist kusagil selle teise ja kolmanda tüübi vahel. Eks igaühel meist ole igasuguseid hetki. Tõttöelda eile õhtul/öösel tuli suht "kass" peale. Läksin magama. Hommikul ka natuke. AGA - nüüd oli ju kolm päeva trennist pausi ja tundsin, kuidas keha tahab puhata - sellegipoolest tuli tahtmine end liigutada ja tegin eelnevalt mainitud Mike'i videodest kaasa selle video esimese n-ö seti ja seejärel selle 10 Minute Workout Challenge'i. Kokku u 20 minutit parajat liikumist, tõttöelda võttis lõpuks päris võhmale ja higi voolama (eriti see viimane; seda videot vaadata on muidugi lihtne, proovige aga ise kaasa teha!:D), õnneks suutsin ilusti Mike'iga sammu pidada.
Pagan, aga pärast seda oli/on kohe palju parem tunne! Kusagilt lugesin, et trenn on justkui looduslik antidepressant; ja mitte ainult, see lihtsalt mõjubki hästi - see mitte ainult ei ravi, vaid teeb terve veel tervemaks!
:)

Vot sellised mõtted. Eks näis millest järgmine kord kirjutan. Võib-olla tuleb nüüd pisut pausi. Mõtteid iseenesest jätkub ja usun ja loodan, et järgmine postitus tuleb sisukam. Mõtlen, et võiks siia mingeid teemakohaseid pilte ka panna. Kas just endast, aga üleüldiselt. Suvi ju tulemas ja loodus tärkab ja kasvab...

Avastagem oma ümbrust, tundkem huvi maailma-asjade vastu - nii kasvame ja areneme ka meie! :)

No comments:

Post a Comment