Saturday, April 18, 2015

Esimesed sammud!

Teises postituses rääkisin erinevatest "inimtüüpidest" ning kolmandat tüüpi nimetasin "väga tugevaks". Mulle tundub, et esimesi teadlikke samme selle tüübi suunas võib kirjeldada järgnevalt (ja tegu ei pruugi olla üldse füüsilise treeninguga: füüsiline treening on vaid üks võimalikke vahenditest, et kasvatada oma vaimu) - leia endale miski, mida sa armastad, milles sa tahad end tõeliselt arendada ja:
First, to be successful, training should be offered in relatively short bursts of twenty to thirty minutes a day, but repeated four to six times a week for at least four weeks. Second, the training schedule should be continuously adapted to the capacity limit of the individual being trained. It can't be too easy; it can't be too hard; it has to be right at the edge, and it has to stay at that edge, getting harder as the person gets better. Together, these two principles developed by Merzenich made for a standardized regimen: four weeks of short daily bursts of intense training that is continuously adapted to remain always at person's capacity limit. 
Dan Hurley "Smarter: The New Science of Building Brain Power" (2014) (lk 23, epub versioon; e.k. "Targem: Ajuvõimekuse arendamise uus teadus")

D. Hurley raamatu lugemisega olen alles algusjärgus ja ei oska seda veel kommenteerida, kuid antud tsitaat võtab minu arvates kokku midagi väga olulist: leia endale midagi, milles tahad end arendada - kas füüsiline tegevus või ajutreeningut puudutav - tegele sellega u kuu-kaks, 4-6 korda nädalas u 20-30 minutit ühe korra kohta ja kuu-paari möödudes: voila - miski sinus on muutunud!
Kindlasti oleneb asjast, kuid raamatus on konkreetselt juttu nn working memory treenimisest mängu N-back abil; ma ise suht kogesin sarnast efekti u aasta eest kui tegin kuu aega trenni ja nüüd... vahepeal on küll ette tulnud ka pikemaid pause, kuid üldkokkuvõttes on tekkinud suisa "sõltuvus" trennitegemisest:)
Jooksmas käin harva, kuid jooksmine tundub üks hea variant millega alustada, ja päris ausalt kohe, kui sa seda varem teinud pole ja pole n-ö vabatahtlikult jooksma läinud, siis korralda iseendale eksperiment: võta endale kuu aega mil jooksed-jalutad päevas u 20-30 minutit, 4-6 päeval nädalas ja nii u kuu aega ja ma võin sulle suht kinnitada: midagi olulist sinus selle aja jooksul muutub! (vt mu eelmist postitust:)) Pealegi: kammoon, u 20-30 min päevas on ju väga väike aeg ja selle aja võiks ikka leida ja soovitavalt vähegi kannatust (kuu aega on ehk juba pisut keeruline vastu pidada aga: you can do it!)
P.S. Füüsilise trenniga peab olema ettevaatlik ja alguses peab alustama pigem hästi tasapisi, tegema eelnevalt soojendusharjutusi, jne. Alustamise kohta on internetis kahtlemata piisavalt informatsiooni.

Edaspidi ei taha ma siin blogis mitte niivõrd sedalaadi juhiseid hakata andma (olen ise väga algaja ega ole spetsialist; ja sedalaadi kanaleid on kindlasti palju ja palju paremaid!), pigem tahan jagada erinevaid mõtteid selle kohta, mida tähendab minu arvates nn vaimu kasvatamine ja kuidas me vaimselt saaksime olla paremad, avatumad ja iseenda vastu ausamad inimesed... ja ühtlasi produktiivsemad ja liikuda selles suunas, et päev-päevalt end ületada ja alati avastada midagi uut ja huvitavat!

Pikk jutt tuli. Järgmises postituses tahan kirjutada oma ideedest täpsemalt, et kuidas seda blogi ette näen ja kellele see võiks huvi pakkuda. Seda ütlen küll: tahan, et see blogi saaks ennekõike vaimses mõttes huvitav ja mitmekülgne ning arendav ja tahan jagada vaid asju mis ennast väga vaimustavad ja mis minu arvates võiks(id) olla iga inimese arengus hästi-hästi olulisel kohal - ja seda nii naistele kui meestele - kõigile:)


Lõpetuseks üks mõttetera:

The greatest form of violence against another human being is not seeing the brilliance in them.
- Elliott Hulse

No comments:

Post a Comment